Zaveďme novou pobídku: zbořné

Česká vláda nezahrnula tzv. šrotovné do balíku protikrizových opatření, zatímco ta slovenská se rozhodla, že podpoří (především) největší českou automobilku a bude dotovat nákup nového auta při sešrotování starého. Ani v Česku, ani na Slovensku, ale ani nikde jinde však nebylo navrženo opatření podobné, ale mnohem odvážnější: zbořné. Spočívalo by ve státním příspěvku na stavbu nového domu při zbourání starého.

Můžeme diskutovat o tom, do jaké míry a komu prospívá šrotovné, tedy státní dotace na pořízení nového vozu při likvidaci starého. Ovšem minimálně stejně hodnotné by bylo opatření, které se, pokud vím, zatím nikdo ani nepokusil navrhnout.

O co by se jednalo? O příspěvek na stavbu nového domu, za podmínky, že majitel zbourá svůj starý dům na témže nebo jiném místě. Příspěvku jsem dal pracovní název "zbořné" (po vzoru "šrotovné"). Koncepce i cíle návrhu se se šrotovným prakticky shodují, liší se pouze majetek, kterého by se to týkalo.

Jak bych si takové zbořné představoval? Tak například při stavbě domu k bydlení (ať už rodinného, nájemního nebo jiného) by majitel získal státní příspěvek 200 tisíc Kč, a to za podmínky, že zboří svůj starý dům. Zbořený dům by musel být starší než 30 let (pro domy z prefabrikovaných panelů by mohla platit kratší lhůta, např. 20 let) a majitel by ho musel vlastnit nejméně 3 roky.

Účely zavedení zbořného jsou dva. Jednak podpora ekonomiky a zaměstnanosti (stavební a projekční firmy, výrobci stavebních materiálů, banky apod.), a dále také zvýšení průměrného bezpečnostního a ekologického standardu staveb. Stavebnictví je totiž krizí postiženo velmi výrazně a toto by mu velice pomohlo - pomohlo by to i situaci zahraničních zaměstnanců, kterých na stavbách pracují desetitisíce. Současně by zbořné zlepšilo situaci z hlediska bezpečnosti staveb (zejména požární, ale i odstraněním negativních zdravotních účinků některých stavebních materiálů, například azbestu) a snížení energetické náročnosti (tato je u starších staveb, v porovnání s moderními, výrazně vyšší).

Proto kdykoli se začne hovořit o šrotovném nechť se vždy hovoří i o zbořném. Oba druhy státních příspěvků jsou stejně hodnotné a stejně důležité pro občany.

(Pro rýpaly, kteří to nepochopili: návrh samozřejmě nemyslím vážně - má sloužit k zamyšlení se nad zaváděním šrotovného.)

Autor: Lukáš Jelínek | čtvrtek 5.3.2009 19:00 | karma článku: 21,61 | přečteno: 1752x