Husarský kousek Davida Ratha

Hejtmanovi Středočeského kraje Davidu Rathovi se povedlo něco, co bych neváhal nazvat husarským kouskem. Nejen že svůj slib, že bude kraj za pacienty platit poplatky - současně ale od lidí získal pro krajské nemocnice peníze, aniž by si toho někdo všiml.

Podle kontrol, které začal provádět SÚKL, údajně v lékárnách středočeských lékáren vzrostla marže až na maximální povolenou úroveň. Pokud tomu tak skutečně je, pak se Davidu Rathovi a jeho týmu povedlo něco, co si zaslouží obdiv. Obdiv za politickou zručnost.

ČSSD ve volební kampani slibovala, že bude za pacienty krajských zdravotnických zařízení (včetně lékáren) platit poplatky z krajského rozpočtu. Byl to zřejmě jeden z hlavních důvodů, proč vyhrála volby ve všech krajích. Sotva David Rath usedl do křesla hejtmana Středočeského kraje, svému slibu dostál - kraj skutečně začal platit poplatky.

Nyní se ale ukazuje, že celá operace byla zřejmě ještě prozíravější, než se zdálo. "Zrušením" poplatků v lékárnách se do těchto lékáren přelily celé davy lékůchtivých lidí. Mnozí dokonce cestovali z takové dálky, že zaplatili na jízdném více, než kolik činily poplatky. Ale jak se ukazuje, tak co lidé ušetřili na poplatcích, zřejmě více než bohatě přeplatili na doplatcích za léky. A pravděpodobně si toho drtivá většina z nich nevšimla.

Pokud opravdu došlo k tak razantnímu a přitom bezproblémovému zvýšení marží (a tedy i doplatků), povedla se Davidu Rathovi spolu se zrušením poplatků ještě jedna důležitá věc - zajistil tak pro krajské nemocnice (pod které lékárny spadají) poměrně vydatný zdroj dalších peněz. To znatelně vylepší rozpočty nemocnic a hejtman pak bude moci ukazovat, jak se za vlády ČSSD zlepšilo hospodaření. Geniálně vymyšleno.

Davidu Rathovi se zřejmě povedla věc, která se hned tak nějakému politikovi nepovede - udělat něco, co lidem odebere peníze, ale co jimi samými bude výrazně pozitivně přijímáno. Je to ukázkou značné politické zručnosti. Takové jakou mělo v dějinách lidstva jen velmi málo politiků. K tomu se dá říci vlastně jen jediné: Klobouk dolů!

(Dodatek: Mezi podobně politicky zručné lidi patřil například Adolf Hitler. Doufejme, že se nestane pro Davida Ratha takovým vzorem, jak některé dosavadní Rathovy výroky nasvědčují.)

Autor: Lukáš Jelínek | sobota 31.1.2009 20:36 | karma článku: 37,09 | přečteno: 2376x