My vám tam ty wokna natlačíme...

Úřad městského obvodu Ostrava-Jih byl známý tím, že jeho informační technologie využívaly v zásadní míře svobodný software, že všechno fungovalo ke spokojenosti uživatelů (tedy úředníků) i občanů, a především že úřad ušetřil nemalé prostředky za licence i za správu. S tím je ale konec - rada města Ostravy se rozhodla vzít peníze (více než 3 miliony) a zaplatit z nich přechod na software Microsoftu. Kdo za tím stojí a komu to poslouží?

Zatímco ze států na západ od nás (Německo, Francie, Belgie, Nizozemsko atd.) i z jiných částí zeměkoule (Brazílie, Jihoafrická republika, Indonésie apod.) přicházejí stále další a další zprávy o tom, jak ten který úřad na základě racionálních ekonomických analýz přešel na používání svobodného softwaru (především GNU/Linuxu a OpenOffice.org) a otevřených standardizovaných datových formátů (zejména Open Document Format), u nás přetrvává prakticky absolutní vláda jedné firmy.

Občas se ovšem našel nějaký ten "ostrůvek", kde to bylo jinak, kde si prostě spočítali náklady, a tam, kde to bylo výhodné, nasadili technologie, které neznamenají přimknutí k jedinému dodavateli, jemuž je potřeba pravidelně odevzdávat peníze.

Mezi takové ostrůvky dlouho patřil i Úřad městského obvodu Ostrava-Jih. Vše tam hladce fungovalo (dokonce se tím magistrátní šéf IT Jaromír Tomala, který na tom ovšem neměl žádné zásluhy, chlubil v Evropské unii), ovšem na veřejnost se již delší dobu dostávaly zprávy, že někomu tento stav není po chuti a že by tam rád viděl proprietární technologie Microsoftu.

Před časem bylo vyhlášeno výběrové řízení na obnovu technologií. Zvítězil v něm stávající dodavatel řešení založeného na svobodném softwaru. Toto výběrové řízení bylo následně zrušeno.

Nyní městská rada (celé Ostravy, nikoli jen městského obvodu) rozhodla, že vezme 3,7 milionu Kč a zaplatí z nich v obvodu Ostrava-Jih migraci na Windows a další software Microsoftu.

Pozadí tohoto rozhodnutí není jasné, na nějakých drbech pochopitelně nelze stavět. Nicméně je tu jeden zajímavý fakt - Account Managerem pro lokální a regionální samosprávu firmy Microsoft ČR se před 2 roky stal Rostislav Babarík, který pracoval 7 let jako vedoucí odboru informatiky Magistrátu města Ostravy. Je možné, že tam je nějaká souvislost. Třeba ne, ale jeden nikdy neví...

Nelze nepřipomenou některé podobné případy. Například nedávno na NKÚ vybírali auta hodně "zajímavým způsobem" (když se to profláklo, raději soutěž zrušili), nákup pistolí pro policii byl též velmi zvláštní, o vojenských zakázkách nemluvě. Bohužel, u nás je to lidem povětšinou vcelku ukradené, jak se nakládá s jejich penězi. Je to škoda, protože peníze zbytečně utracené pak logicky chybí někde jinde.

Autor: Lukáš Jelínek | pátek 28.11.2008 22:04 | karma článku: 41,52 | přečteno: 9140x
  • Další články autora

Lukáš Jelínek

Vy dva, navalte prachy!

3.4.2019 v 12:36 | Karma: 21,71

Lukáš Jelínek

Přichází cenzura Internetu

16.8.2009 v 21:30 | Karma: 37,97

Lukáš Jelínek

Pozor na praktiky Generali

22.7.2009 v 11:34 | Karma: 26,17

Lukáš Jelínek

Husarský kousek Davida Ratha

31.1.2009 v 20:36 | Karma: 37,09

Lukáš Jelínek

Zachraňme žárovky!

11.10.2008 v 18:36 | Karma: 46,29
  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2355x
Kdysi jsem říkával: "Nikdy nebudu blogovat." A jak vidíte, nebyla to pravda.