EET odkryje rodná čísla podnikatelů

Jedním z málo známých důsledků zavedení EET bude zveřejnění rodných čísel všech fyzických osob, které budou EET podléhat. Týká se to jak živnostníků, tak i svobodných povolání.

Při diskusích o elektronické evidenci tržeb (EET) se dosud vůbec nehovořilo o jedné věci, která si rozhodně zmínku zaslouží. Povinnou náležitostí každé účtenky bude daňové identifikační číslo (DIČ), jak si lze přečíst v § 20, odst. 1, písm. b). A jak známo, jako DIČ fyzických osob se standardně používá rodné číslo.

Již dříve, v souvislosti s bojem proti masivnějšímu využívání rodných čísel, se hovořilo o velkém problému, že rodné číslo plátců DPH z řad fyzických osob je veřejně dostupné, protože se uvádí na daňových dokladech a je také dohledatelné v registru plátců DPH. Nyní se ovšem stavidla zcela otevírají.

Na účtenkách pro EET budou muset svá DIČ uvádět všichni – tedy jak živnostníci, tak i OSVČ podnikající podle jiných předpisů. Tedy například zemědělci, lékaři, umělci, sportovci... Samozřejmě tedy jen ti, kterých se EET týká, protože přijímají tržby některou z metod podléhajících EET.

Úřad pro ochranu osobních údajů asi reagovat nebude, rodná čísla se budou uvádět na základě zákona. Ale ve výsledku pak působí komicky veškeré snahy bojovat proti používání rodných čísel na všech frontách, když si je pak bude možné běžně číst na účtenkách.

Autor: Lukáš Jelínek | úterý 8.11.2016 20:46 | karma článku: 41,59 | přečteno: 6338x