Lukáš Jelínek

Ještě můžete odvrátit obrovský průšvih

14. 12. 2009 18:15:00
S tímto poselstvím jsem se formou otevřeného dopisu (přesněji e-mailu) obrátil na zastupitele Kutné Hory, kteří budou zítra definitivně schvalovat bezúplatný převod nemocnice do rukou Středočeského kraje. Pokud bude totiž převod schválen v připravované podobě, obrovský průšvih především právního charakteru je zcela neodvratný.

Abych nezasvěcené trochu seznámil s problémem, shrnu to do pár vět. Město Kutná Hora vlastní budovy nemocnice. Tuto nemocnici v současné době provozuje Nemocnice Kutná Hora s.r.o., což je společnost ve 100% vlastnictví města. Město se pokoušelo v minulosti s nemocnicí naložit všelijak, naposledy privatizací. Ta však skončila tak, že soukromník "nemocnici" (tedy provozující společnost, budovy byly stále městské) v březnu letošního roku vrátil městu. Zastupitelé pak neodolali vábení Davida Ratha, který již o něco dříve nabídl městu, že Středočeský kraj nemocnici (zdarma) převezme a bude ji provozovat, v první fázi pod Oblastní nemocnicí Kolín.

Nyní k věci. David Rath (oficiálně orgány kraje, ale protože tam David Rath vládne pevnou rukou, říkám to takhle) požadoval, aby mu byla nemocnice předána se vším všudy, ovšem bez provozující společnosti. To je zcela klíčové, jak záhy uvedu. Následná jednání byla zdlouhavá, záležitost se několikrát znovu schvalovala v zastupitelstvu. Po dlouhé měsíce však nebylo na světě nic konkrétního, takže to nakonec vypadalo na převod až někdy v březnu či dubnu 2010, ovšem pak se najednou něco změnilo (David Rath si zřejmě dupl) a jako definitivní byl oznámen termín 1. leden 2010.

Jak že vypadal průběh příprav? Především neskutečná arogance ze strany kraje a hejtmana Ratha. Původní sliby se rozplynuly jak pára nad hrncem, místo toho si začal kraj klást podmínky. Naprosto odmítl přímé převzetí zaměstnanců, místo toho nabídl smlouvy na 1 rok s tříměsíční zkušební dobou. Po víkendovém jednání ustoupil kraj tlaku nemocničních odborů a omezení smlouvy na 1 rok zrušil, zkušební doba však zůstala v platnosti.

Kutnohorští zastupitelé poté schválili usnesení, kterým žádají StČ kraj o zrušení zkušební doby. Dlouho se však nic nedělo, až zřejmě teprve po zjištění, že by 1. ledna opravdu téměř nikdo nenastoupil do práce, byla zkušební doba zrušena. Protože mají zaměstnanci nárok na odstupné (plus samozřejmě ještě za výpovědní dobu, přestože nebudou moci pracovat), zavládlo na městě zděšení, že to bude stát městský rozpočet obrovské peníze. Ano, bude, ledaže by byla společnost poslána do konkursu. Ale jaké následky by to mělo, to si asi každý dokáže představit.

Teď se vrátím opět k tomu, že David Rath nechtěl převzít provozující společnost. Tím se sice odstranilo riziko nějakých skrytých závazků, které by se musely později platit (tomu se kraj mohl vyhnout tím, že by převzetí podmínil zárukou města), ale vzniklo neuvěřitelné množství problémů.

Tak například nebudou připraveny registrace poskytovatele péče a smlouvy se zdravotními pojišťovnami. Připraveno to být mohlo, nebýt stylu, jakým probíhaly přípravy a též nebýt arogantního přístupu kraje k zaměstnancům. Další problémy vzniknou ze smluv, které v minulosti uzavřela Nemocnice Kutná Hora s.r.o. - některé mohou například obsahovat dlouhé výpovědní lhůty. Středočeský kraj nebude chtít smlouvy převzít, město jistě nebude chtít platit smluvní pokuty. Podobných problémů jsou zde spousty, vydalo by to jistě na celou knihu.

S čím je ale největší problém, je zdravotní dokumentace. David Rath požadoval (a to dokonce s ostrými výhrůžkami publikovanými v tisku), aby byla kompletní dokumentace předána Oblastní nemocnici Kolín. Jednatel nemocnice to zcela logicky odmítl, protože by to bylo v rozporu se zákonem - dokumentaci zanikající nemocnice musí převzít správní úřad, který s ní pak nakládá způsobem uvedeným v zákoně. To se však Rathovi nelíbilo a dokonce se začal domáhat výměny jednatele.

V současné době je již dohodnuto, že správní úřad skutečně dokumentaci převezme. Jenže co se stane potom? Buď bude postupovat v souladu se zákonem, tedy bude dokumentaci opatrovat a vydá ji zdravotnickým zařízením jen v případech určených zákonem - tedy při volbě lékaře pacientem (a pro účely návaznosti péče poskytne výpisy a opisy). Anebo se na zákon zvysoka vykašle a kompletní dokumentaci předá OKN.

V prvním případě nastanou vcelku slušné komplikace, protože úřad téměř jistě není připraven na to, že bude řešit technické problémy s tím spojené. Ve druhém případě se technické problémy konat nebudou, bude však hrubě porušen zákon, a to s rizikem trestu vězení až 8 let (pro toho, kdo na úřadě rozhodne o poskytnutí dokumentace) a pokuty do 10 milionů Kč (pro úřad samotný). Přitom stačí, aby kterýkoli pacient, který má v nemocnici dokumentaci, podal stížnost k ÚOOÚ nebo trestní oznámení, a už to pojede. Pak lze očekávat lavinu žalob na náhradu škody, které mohou přijít úřad StČ kraje (a tedy nás, daňové poplatníky) na pěkný balík.

Celá věc má silné politické souvislosti. David Rath se chtěl tvářit jako mesiáš, ale od počátku se chová jako diktátor. Rozhodnutí kutnohorského zastupitelstva šla zatím bohužel Rathovi na ruku, bez zaujetí silnější jednací pozice. Je logické, že jeho spolustraníci hlasovali v souladu se stanoviskem strany, ale proč tak činili i ti ostatní? Nemocnice se převádí za neuvěřitelně nevýhodných podmínek. Nevýhodných pro město, ale nevýhodných i pro kraj, i když to tak vypadat nemusí (nicméně z důvodů výše uvedených tomu tak je).

Protože zítra proběhne definitivní hlasování o převodu, tedy konkrétně schválení smluv, odeslal jsem dnes zastupitelům otevřený dopis. Vzhledem k předchozím hlasováním si nedělám příliš iluze, že to něco změní. Nicméně protože nejsem zdaleka sám, kdo se snaží zastupitele upozornit na stav věci, je určitá naděje, že věci ještě mohou dopadnout jinak. V tuto chvíli už nejde ani tak o zastavení převodu na kraj, nýbrž o změnu způsobu. Ještě je možnost dojednat s Davidem Rathem (pokud mu někdo dostatečně vysvětlí, že původně zvolenou cestou by si pořádně naběhl i on sám), aby kraj převzal společnost, která nemocnici provozuje. V návrhu usnesení zastupitelstva jsou připraveny ty kroky, které k tomu musí učinit město. Pokud by to bylo schváleno, zbývá už "jen" přesvědčit druhou stranu, tedy Středočeský kraj. K výsledku jsem sice předem skeptický, ale ... jeden nikdy neví...

Vážené zastupitelky, vážení zastupitelé,

zítra, tedy 15. prosince 2009, je na programu schůze zastupitelstva i jeden velmi důležitý bod - převod nemocnice na Středočeský kraj. Zasílám Vám proto tento otevřený dopis, ve kterém bych si dovolil připomenout některé zásadní věci, které jsou Vám pravděpodobně již dostatečně známy, nicméně bych je rád ještě jednou připomněl.

Středočeský kraj hodlá kutnohorskou nemocnici provozovat jako součást Oblastní nemocnice Kolín (ONK), a to od 1.1.2010. Převod bude - v případě schválení - realizován po podpisu smlouvy, ke kterému dojde pravděpodobně během několika dnů po schválení smluv zastupitelstvem. Na realizaci veškerých potřebných kroků bude tedy k dispozici jen několik pracovních dnů, a to navíc v době vánočních svátků, kdy je ve značné části národního hospodářství utlumen provoz.

Již dnes je proto naprosto jisté, že pokud bude od 1.1.2010 nemocnice provozována pod ONK, bude se tak možno dít (kromě řady technických problémů) pouze za cenu masivního porušování mnoha zákonů České republiky, se všemi důsledky trestněprávními, občanskoprávními, obchodněprávními atd. Může se stát i to, že pro tento stav některý z orgánů státní správy zakáže nemocnici provozovat, případně může soud (na základě žaloby podané některým z poškozených) vydat předběžné opatření se stejnými následky.

Dále je Vám jistě znám ekonomický stav Nemocnice Kutná Hora s.r.o., stejně jako fakt, že při ukončení činnosti mají zaměstnanci nezpochybnitelný nárok na mzdu po dobu výpovědní lhůty a na odstupné. Tohoto závazku by se město mohlo vzdát pouze tím, že by byl podán návrh na konkurs společnosti, což by však bylo hrubě neetické vůči zaměstnancům, kteří do poslední chvíle drželi nemocnici v provozu, navíc by to mohlo být opět posuzováno jako úmyslné poškození věřitelů Nemocnice Kutná Hora s.r.o. jak z řad zaměstnanců, tak i všech ostatních věřitelů.

Jedinou cestou, jak se všem uvedeným problémům vyhnout, by bylo převzetí Nemocnice Kutná Hora s.r.o. Středočeským krajem. To samozřejmě předpokládá schválení jak na straně Kutné Hory, tak Středočeského kraje. Znamenalo by to také nutnost oddlužení společnosti a tedy zátěž pro městský rozpočet. Nicméně bohužel neexistuje jiná cesta, jak by mohla být nemocnice pod Středočeským krajem od 1. ledna legálně a současně z organizačního hlediska bezproblémově provozována.

Věřím, že důkladně zvážíte veškeré klady a zápory rozhodnutí, která zítřejšího dne učiníte. Rozhodujte se prosím podle svého nejlepšího vědomí a svědomí, ve jménu občanů, kteří Vás do zastupitelstva zvolili. Pevně věřím, že se rozhodnete správně. Děkuji.

Aktualizováno 15.12.2009:

Před malým okamžikem byly po ostré diskusi všechny návrhy na převod (podle původního plánu, tedy bez převodu Nemocnice Kutná Hora s.r.o.) schváleny.

Aktualizováno 12.2.2009:

Dnešním dnem bylo zahájeno insolvenční řízení se společností Nemocnice Kutná Hora s.r.o. Věřitelé, kteří do poslední chvíle opravdu „věřili“, už si nyní mohou pouze podat do tohoto řízení přihlášku své pohledávky. Město do poslední chvíle drželo provoz nemocnice na úkor mnohých z nich, aby se k nim pak obrátilo zády.

Autor: Lukáš Jelínek | karma: 16.37 | přečteno: 1603 ×
Poslední články autora