Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
G

GalileoGalileovič

29. 11. 2008 16:08
já mám vokna dřevěný

Uvažoval jsem i nad plastovejma, ale nakonec zvítězila tradice a i kvalita. Takže není co řešit přátelé

0 0
možnosti
LO

IceLander

29. 11. 2008 15:10
muj nazor na wymenu woken

vubec nevim, co je k tomu vedlo, ale zkusim odhadovat

v ramci snizeni cen nakladu na provoz IT (ktere samozrejme jde z jednoho rozpoctu kraje a pak se prerozdeli na jednotlive radnice) dojde k centralizaci nekterych aplikaci a systemu

jestlize 95% uradu spadajicich pod kraj funguje na win platforme, tak vyjde opravdu nejlevneji sjedotit vsechny urady na win platformu a pak zacit s centralizaci datovych ulozist, zalohovani, virtualizaci apod.

0 0
možnosti
LO

IceLander

29. 11. 2008 15:14
Re: muj nazor na wymenu woken

a uprimne, 3mio korun (coz je na urovni 150tis dolaru), neni pro produktoveho manazera ms ani desetina targetu na ctvrtleti (muj odhad, mohu se plest, ale max smerem k mensimu pomeru)

sice zajimavy obchod v ramci kraje, nicmene tech par vasich pececek muj obchodni pripad mesice ani v ramci CR nezajisti :-)

0 0
možnosti
ÚJ

puvodni_jouda

29. 11. 2008 14:31
Zase jeden zaslepenec ...

Hm, proč nějaký pisálek  píše o něčem čemu nerozumí ??? Proč řeší manažerské IT rozhodnutí ??? Je přece úplně jedno jaký SW používáte! Náklady na IT rozhodně nejsou v licencích! Jděte se raději hádat do hospody, který OS je lepší a nepleťe se, prosím, mezi profesionály :) Jako konzultant pro velké společnosti, Vám můžu říct, že každá větší společnost nebo instutuce má heterogení prostředí. Včetně Microsoftu :)

0 0
možnosti
LO

IceLander

29. 11. 2008 14:39
Re: Zase jeden zaslepenec ...

ve vetsine pripadu je za takovym vykrikem zoufalstvi

bud z mozne ztraty zamestnani nebo v horsim pripade nechut se ucit nec noveho

prvni duvod chapu, lidmi s duvodem dve opovrhuju

0 0
možnosti

martin013

29. 11. 2008 13:46
Tenký led

Diskuse o tom, která platforma je lepší, jestli Linux nebo Windows, je pouštění se na tenký led. Ale o tom Váš článek v podstatě není. Na daleko tenčí led, se pouštíte jistými podezřeními, o kterých píšete. Takto někoho natvrdo jmenovat, v těchto souvislostech, může mít podle mého názoru i právní důsledky. Ale každý je zodpovědný za své chování. Doufám, že i Vy. K té odbornější stránce bych měl taky něco dodat. V práci se setkávám s oběma platformami (Windows a Linux), a rozhodně bych se soudem, který z nich je "lepší", nijak nespěchal. Jak už zde někdo napsal, pro 95% běžných uživatelů je bez diskuse lepší platforma Windows. I se všemi nebezpečími, které to přináší. Do státní správy je to na diskusi, ale ty prvoplánové úspory, které vidíte, nemusí být v případě Linuxu tak jednoznačné. Svůj názor si zachovejete, nic proti němu. Ale buďte otevřený i jiným argumentům.;-)

0 0
možnosti
MP

apokalypsa

29. 11. 2008 13:29
Trosku si to prostudujte, prosim

To mam nejradeji, pan ktery nic netusi o MS Office2007, tak predhazuje neco o otevrenych formatech konkurencnich baliku jak o vyhode :-)

0 0
možnosti
O

o.kostal

29. 11. 2008 12:53
prehanky pro Hanky

1) Clanek je zaujaty. Linux neni levnejsi nez Windows! Licence je u porizovani SW, zejmena OS zanedbatelna cast nakladu! Dulezitejsi su veci kolem - samotny prechod a ceny radoby "odborniku" na ten dany OS nebo IS. Taky jsou tady otazky kompatibility, dostupnosti "odborniku", uzivatelske zkusenosti, dostupne aplikace pro alternativni OS. NENI MOZNE takhle cernobile prohlasit, ze Linux je levny vselek.

2) Je naprosto jasne, ze manazery ve firmach i uredniky ve statni sprave MS uplaci. Ale to nedela jen MS, to delaji vsichni velci hraci, jinak by neprodali nic. napr. SAP, ....

0 0
možnosti
O

o.kostal

29. 11. 2008 12:56
Re: prehanky pro Hanky

3) tolik prikladu, kolik jste uvedl o statech, ktere prechazi na DOCASNE (zduraznuji docasne) "svobodny sw" je mene nez tech, ktere prechazi jiz z EXsvobodneho sw na placeny!

0 0
možnosti
KM

jahodove_ticho

29. 11. 2008 12:45
pěkný příspěvek.

setkáváme se s tím denně, dokonce i z druhé strany. když by sme nemazali an správných místech, naše firma skončí, protože dnes je cena před kvalitou. :(

0 0
možnosti
B

bull.terrier.oracle@seznam.cz

29. 11. 2008 11:14
Dotaz na

creeters, niky79, toda a další experty. Vy jste admini UX systémů? Proboha nikdo vás doma nenutí si instalovat něco z UX rodiny (Linux, BSD a podobně). Dokonce souhlasím, že pro 95% populace jsou M$WXP nejlepším řešením. Fakt nepřecházejte, budete se trápit. Zde se ale bavíme o firemní platformě a to je něco jiného. Souhlasím, že cena za licenci není to hlavní. I když na úřadu asi ano. OS zdarma, officepack zdarma, proxy server zdarma, AV jen zprostředkovaný pro případné M$ stanice, stejně tak SAMBA, vše zdarma. Výhoda nadšení lidí. Mohu te zkušenosti říct, že UX admini jsou víc zapálení než M$, ale najdou se i vyjímky. Takže se musí zaplatit za účetnictví (i zde jsou alternativy, ale kvůli auditu to asi bude vhodné), pro klid duše technickou podporu multilicence na OS (RedHat nebo SuSE po tom rádi skočí). Výsledkem bude zabezpečený bezpečný fungující systém s mnohem menšími náklady.

0 0
možnosti
B

bull.terrier.oracle@seznam.cz

29. 11. 2008 11:15
Re: Dotaz na

Mimochodem pobavil mě virus na ISS. Vím, že o nic nešlo, navíc kritické aplikace běží na UX, ale určitá výstraha tu je. Všechno se dá prolomit, je to jenom otázka peněz. Může být úžasné mít třeba Ministerstvo obrany na rodině M$, ale ostatně co je nám po Novém Zélandu ;-D

0 0
možnosti
B

bull.terrier.oracle@seznam.cz

29. 11. 2008 10:53
Cena není to hlavní,

ostatně admin UX systémů je dražší než okenář. Hlavní pozitivum je, že je VŽDY jasné, co systém dělá. Nasazení M$ na strategických místech je vyloženě výsměch. V podstatě lze z nich dálkově vytáhnout cokoliv. I když na těch úřadech to bude asi o ceně. Ale možnost úpravy uživatelského účtu v UX systémech také není k zahození. A ty kecy zde o nastavovaní. Proboha, vám uživatele mohou něco nastavovat v M$? Všichni mají usera se striktními politikami a nezmění si ani wallpaper. Ti opravdu dobří dostanou powerusera. Bohužel máme v práci klientské stanice na M$WXP. Dokonce chtěli M$ uplatit i přechod z HP-UX/Oracle na jejich produkty. Stálo je to nemalé prostředky. Studijní výlet pro výběrovou komisi do USA, výlet vrtulníkem nad GrandCanyon, každému oblečení M$ (ani jsem nevěděl, že je mají), notebooky. Nakonec dostali monopol jen na stanice. Zaplať Bůh.

0 0
možnosti
B

bull.terrier.oracle@seznam.cz

29. 11. 2008 10:57
Re: Cena není to hlavní,

Argumentem nakonec bylo 24/7/99,5% a to ještě plánovaných. Dnes jedeme dle statistik na 99,7%. Ale souhlasím, že není lepší herní platformy než M$WXP, i když Cedega dělá divy. Zajímavý je v poslední době nárůst úniku dat přes javascripty. Jak se masivně rybaří. Jak se potulují pakety s wcx_ftp.ini a tím se šíří nákaza webu. Schválně, taky tam máte uložená hesla k FTP účtům? ;-)

0 0
možnosti
L

lokutus

29. 11. 2008 10:09
Státní správa

Léta jsem dělal zakázky pro státní správu a abych pravdu řekl, pár ucamraných licencí za Windows je ten nejmenší problém. Vím, jaký prachy dokážou naši úředníci z našich daní roztočit a za co. ;-)

0 0
možnosti
TN

Tomáš Nemravný

29. 11. 2008 11:34
Re: Státní správa

Přesně tak, cena za licence MS je směšná, co by se ušetřilo na licencích, 100x více by se vyhodilo za nový software (elektronické podatelny, evidence majetku, evidence bůhvíčeho...), protože firmy, které to pro státní správu dělají, jsou zvyklé na MS ;-D...

0 0
možnosti