Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
H

Honza423

12. 10. 2008 12:55
Naše anabáze

Původně jsem si to nechával pro naši rodinu a nadcházející generace ale byl jsem přemluven že by toho byla škoda a tak zde máte náš příbeh o nasazení úsponých zářivek. Vše je reálné pouze s lehnou nadsázkou. http://www.typ.bloguje.cz/

0 0
možnosti
ML

m. l.

12. 10. 2008 12:02
No co

Když debilové nařídí blbost, lid se zařídí po svém... Jako jsem nakoupil do zásoby na zbytek života 20 kg poctivého Sn60PbCu2, nakoupím i 1000 žárovek. Nebo víc a budu je na černo prodávat :-)))

0 0
možnosti
ZW

cassul

12. 10. 2008 13:59
Re: No co

To jste udělal dobře. Když vidím, čím dneska "pájejí" a co to vydrží...

0 0
možnosti
K

Kazimator

12. 10. 2008 11:34
no potěš..

Pokud tohle schválí tak si nakoupím hromadu žárovek a příštích dvacet let se budu smát pod vousy :)

Teď vážně, pokud mi EU chce mluvit do toho, jaké světlo mi vyhovuje, je čas zamyslet se na tím, kam jsme to došli.  Já totiž z vysoka **** na úsporu energie když jde o moje oči, kterým prostě dlouhé hodiny u žářivky vadí. Navíc si tu energii taky platím, a do toho co si kupuju za svoje (pořádně zdaněné..) peníze už jim fakt nic není.

Nebo ano? Budeme se teď navzájem pokutovat za plýtvání energií? Tak co kdybysme začali u všech co jezdí do práce autem i když to není nutné?

0 0
možnosti
DH

falonso

12. 10. 2008 15:22
Re: no potěš..

R^R^R^

0 0
možnosti
DH

falonso

12. 10. 2008 11:19
Souhlas...

Úsporné zářivky používáme téměř všude až na vyjímky a ty jsou ložnice a toaleta.Mám vyzkoušeno že na záchodě,kde si rozsvítíte asi na minutu mi obyč. žárovka vydrží tak dva roky.Zkusil jsem tam dát úsporku od Philipsu a po roce odešla,prostě nevydržela ty časté starty a brzké zhasínání,naštěstí  mi ji v záruce vyměnili za novou,ale už jsem tam dal opět starou klasickou 75W a spokojenost.Zkrátka na WC je úsporka nesmysl,naopak na celovečerní svícení v obývacím pokoji či kuchyni je neocenitelná...

0 0
možnosti
S

SlusnyClovek

12. 10. 2008 13:16
Re: Souhlas...

Já to používám podobně. V pokojích i kuchyni kompaktní zářivka, klasická žárovka v koupelně a WC. Myslím, že vodní pára v koupelně by elektronice neprospěla.

Časté starty - kvalitní, tj. leckdy za 200-300Kč mají asi 300 tisíc možných startů. Tj daleko víc než žárovka (ta jich umožní asi tisíc) a možná víc než 10-15 žárovek, které svým životem nahradí.

Kompaktní zářivky mi vydržely přes 10 let. Byly to ty kvalitní, ale starší typy - 8 tis. hodin svícení. Dnes se udává 12-15 tisíc, takže vydrží zas déle.

Spíš bych radil, kdo si řídí kompaktní zářivky, ať koupí kvalitnější typy, které při startu předžhaví elektrody. Ty levné vydrží někdy půl roku, nejdou často zhasínat a fakticky vyjdou daleko dráž. Ty kvalitní vydrží leta.

0 0
možnosti
T

TurboFrank

12. 10. 2008 11:04
Zakoupil jsem si u firmy Conrad LED žárovky na 220V

Když pominu cenu /350,- Kč /, tak nepominu skutečnost, že tyto žárovky jsou zatím nepoužitelné. Mají velmi slabý rozptyl světla a hodí se tak k osvětlení schodiště. V místnosti osvětlené těmito žárovkami se vlastně nedá nic dělat. Tedy skoro nic.

0 0
možnosti
MR

racik123

12. 10. 2008 11:51
Re: Zakoupil jsem si u firmy Conrad LED žárovky na 220V

Tak si nesmíte kupovat šmejdy, případně si kupovat žárovky s výkonem odpovídajícím požadavkům. Máme doma LED žárovky prakticky všude a opravdu nemáme problém s nedostatečným osvětlením.

0 0
možnosti
RP

radim36

12. 10. 2008 8:55
Vytlačení žárovek z okrajových speciálních užití.

Já myslím, že zákaz žárovek je podporován výrobci zářivek a jiných úsporných světelných zdrojů.  Každý jen průměrně uvažující člověk už stejně má ve většině lustrů nějaké úsporné zdroje světla. Zbývají vykrýt jen menšinové  případy, kde je žárovka pořád nejlepší, a to i s ohledem na prodejní cenu žárovek.  Proto je nutný zákaz, protože technicky je možné žárovku nahradit v podstatě všude. Je to jen  o hodně dražší, místo žárovky, která stojí pár korun se musí požít nějaké speciální světlo, které stojí stovky nebo i tisíce korun. U baráků je to třeba venkovní přisvětlení vchodu, kde mají levné úsporky při teplotě pod nulou problém nebo to je osvětlení různých vlhkých třeba sklepů nebo to je ve fotografické a jiné  praxi potřeba rovnoměrného rozložení světelného spektra. Tam všude by se ještě desítky let používaly levné žárovky, ale když se zakážou, budou muset lidi sáhnout hlouběji do kapsy a použít o hodně dražší náhradu.

0 0
možnosti
MA

Martin Adámek(adamek.blog.idnes)

11. 10. 2008 22:00
Souhlas

Zarovky sice jsou uz dnes prezite (zaplatpanbuh za ne, mnoho desitek let jejich uzivani urcite predeslo mnoha pozarum, ktere by byly vznikly od ohnivych zdroju svetla - i kdyz i zkrat uz par baraku zapalil)

ale autor ma pravdu - neni dobre diktovat jejich zakaz.

Vzdyt to neni potreba - elektrika neni zadarmo, a kazdy, kdo absolvoval 4 tridy matematiky si dokaze spocitat, do ktere objimky se mu vyplati koupit usporku (nebo ledkovku), a kde ma nechat zarovku. Diktat neni na miste.

Na miste je osveta. Natlacit do lidi, kteri jiz maji skolu davno za sebou, a elektrika neni jejich obor, takze situaci moc nesleduji, informace o novych moznostech. Jasne zduraznit, pro jake pouziti se ten ci ktery zdroj svetla hodi. A pak lidi sami prejdou na vyhodnejsi zdroj. Ano, rekneme, ze treba 95% zarovek (co do celkovych nasvicenych hodin, ne co do kusu) ma byt nahrazeno novymi technologiemi. Ale ne nasilne.

A osobne se tesim na dalsi vyvoj LED s E27 (zatim to je nicmoc).

0 0
možnosti
E

edelcacao

12. 10. 2008 0:41
Re: Souhlas

Je to potřeba, přirozená výměna jen na základě osvěty je nedostatečná a pomalá. I při zákazu prodeje to ještě chvíli potrvá než se přejde na úsporné zdroje. Kolik takový přechod ušetří energie ( a zdrojů) není třeba připomínat bylo to mnohokrát zmíněno.

0 0
možnosti
E

edelcacao

11. 10. 2008 20:07
Argumentace tím, že bude více škodlivin v přírodě je nesmysl

prostě se jen lidé naučí konečně házet odpad do odpadu a ne do řeky, lesa .....:-P Upuštění od pravěkých žárovek je zcela správný a měl být už dávno

0 0
možnosti
VH

Stará kára

11. 10. 2008 20:34
Re: Argumentace tím, že bude více škodlivin v přírodě je nesmysl

Vy jste srandiska. Takový nesmysl jsem zde  ještě nečet (a že jsou zde pěkné blbosti).

0 0
možnosti
E

edelcacao

11. 10. 2008 20:01
Nač fakta kolik to bude koho stát?

Je snad nad slunce jasné, kdo to zaplatí! Nebo snad ne ? ;-D;-D Ale jo, jako dycky Rv

0 0
možnosti
MN

lunak

11. 10. 2008 20:12
Re: Nač fakta kolik to bude koho stát?

Ceny energií neustále rostou a úspory elektřiny z "nežárovek" už i u nás jsou více než zajímavé. I přes vyšší cenu zářivek už to je více než 50%.

0 0
možnosti
MN

lunak

11. 10. 2008 19:53
Prosím nešiřte paniku!

Je sice pravda, že se v Evropě o zániku žárovek diskutuje, ale určitě to nebude tím způsobem, který avizujete. Nepůjde o žádný zákaz používání! Zatím k zákazu prodeje a výroby klasických přistoupila Austrálie (už v loňském roce) s tím, že od roku 2009 prostě nebudou v prodeji. Ke stejnému opatření sáhla i Kalifornie a od roku 2011 má k tomu přistoupit i Velké Británie. V žádném případě nejde jen o politické rozhodnutí. Systematický vyvíjejí i firmy, které se zabývají výrobou úsporných zdrojů (Philips). Výhody "nežárovek" jsou především ve spotřebě elektrické energie. Snižuje se tak závislost na dovozu ropy a plynu. Navíc zářivky jsou jen mezistupněm. Podle odborníků patří budoucnost především LED diodám, které se už používají v automobilech a mají nejméně desetinásobnou životnost proti zářivkám a stonásobnou proti nejkvalitnějším žárovkám. Navíc neobsahují jedovaté prvky, jako rtuť (nedílná součást každé zářivky). Zatím jsou ale příliš drahé.

0 0
možnosti