Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

k_lobasa

22. 5. 2008 22:25
Hlidani volby

Kdysi byla na nasi skole "elektronicka anketa", umistena na intranetu, o oblibe jednotlivych ucitelu, mezi kterymi byl i pan reditel...

Pan reditel se umistil hooodne dole...

samozrejme mel vypis kdo jak hlasoval... takze ti co pro nej nehlasovali upadli v nemilost...

Logovat se da vse...

... a posleze pouzit...

0 0
možnosti

m. l.

12. 5. 2008 10:28
Protokoly pro elektronické volby

Kryptografické protokoly pro elektronické volby již byly vymyšleny před desítkami let, takže anonymitu hlasování lze zaručit. Přehled třeba ve starší ale stále dobré knize Schneier, B.: Applied Cryptography.

Co zatím zaručit nelze je nezfalšovatelnost ale to nelze zaručit ani teď.

0 0
možnosti

Lukáš Jelínek

12. 5. 2008 10:58
Re: Protokoly pro elektronické volby

Jak pomůže kryptografický protokol zabránit spojení volby s voličem? O tom, že by data mezi klientem a serverem tekla nešifrovaná, snad nikdo vůbec neuvažuje.

Jenže tady jde o to, že se na serveru může propojit identifikace voliče s tím, jak hlasoval.

0 0
možnosti

strycek_Pompo

12. 5. 2008 9:54
Každého věc

Spousta lidí se nestydí za to, koho volí, a otevřeně se k tomu hlásí, protože si své názory dokáží obhájit. Takže těm to vadit nebude. Ostatní můžou dál chodit za plentu.

0 0
možnosti

Lukáš Jelínek

12. 5. 2008 10:52
Re: Každého věc

V mém případě je to samozřejmě úsměvné, když své názory veřejně prezentuji v blogu (teď nemám na mysli tento, ale blog na Respektu). Z nich si může každý udělat celkem dobrou představu, jak bych asi mohl volit. Ovšem za tu plentu půjdu, protože do toho, jak volím, nikomu nic není.

0 0
možnosti

Yellow.Dog

12. 5. 2008 9:37
Spíše zneužití

Spíše se obávám zneužití ve smyslu falšování voleb než toho, že někdo zjistí jak jsem volil. U volebních komisí je zastoupení rozložené na jednotlivé strany a udělat tam podvod je mnohem těžší (byl jsem 2x v komisi). To spíš v centru, kam se stahují výsledky, ale i zde je určitý stupeň průhlednosti. Také bych rád hlasoval přes internet, ale nedělám si iluze, že pokud bude jedno centrální místo, bude šance zfalšování voleb mnohem větší. Navíc je to událost, když se ženou a malou dcerou jdeme k volbám.

0 0
možnosti