Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

zdeseny obcan

7. 5. 2008 16:06
protokol

Jeste presneji X je protokol a specifikace API (tzv Xlib). Spravce oken je nepovinnou casti implementace X serveru.

Ja jsem s X kdysi prisel do styku a je to monstrum v kterem je dost nedokoncene funkcionality a naopak tam chybel pouzitelny standardni widget set a jehoz  implementace byly pomale. Protokol neni nejak extra zabezpeceny a kdyz bezi pres SSL je to pomale az hruza.

To ze X prezilo az do dnes dane historickou setrvacnostii, kdyby se melo rozhodovat jen na zaklade technickych vlastnosti X by byl pouzivan sotva.

0 0
možnosti

Lukáš Jelínek

7. 5. 2008 18:13
Re: protokol

Bohužel je to tak, že o tom, co se používá, málokdy rozhoduje technická kvalita. Obvykle vítězí to, co bylo na začátku a co současně dostatečně plnilo požadavky.

Například protokol SMTP je také ve své podstatě mizerný (i v rozšířené verzi ESMTP) a hlavně se běžně používá k účelům, ke kterým nebyl navržen a se kterými se v době jeho vzniku naprosto nepočítalo (posílání obrovských videosouborů apod.). Přesto se ale drží a ještě dlouho bude.

Ještě dodám - před cca 6 lety jsem o X napsal seriál na LinuxZone, kdo má zájem, může si (dnes již tedy poněkud zastaralé) podrobnější informace přečíst tam (tady je odkaz, pokud bude fungovat: http://www.linuxzone.cz/index.phtml?ids=6&idc=345).

0 0
možnosti

pingodik

7. 5. 2008 14:21
GEM

Něja vám z výčtu grafických prostředí pro Windows vypadlo grafické rozhraní GEM, pro které byl lokalizován QXpress (oblíbený, Mackovský Quark). Toto prostředí zapadlo v zapomnění... ale určitě se najde pamětník, který si vzpomene ;-) 

0 0
možnosti

Lukáš Jelínek

7. 5. 2008 15:11
Re: GEM

Nevypadlo, protože cílem nebylo udělat vyčerpávající přehled grafických prostředí. Stejně tak jsem neuvedl například Nextstep, který byl zajímavý mj. využitím PostScriptu pro zobrazování. I když by bylo docela zajímavé představit i tato méně známá grafická prostředí, nejlépe každé samostatně. Budu o tom uvažovat.

0 0
možnosti