Češi mohutně nakupují žárovky

13. 08. 2009 23:17:00
Blíží se datum, od kterého bude zakázáno uvádět na trh žárovky s matnou baňkou a žárovky s příkonem nad 80 W. Přestože je již řadu měsíců známo, že je tento fakt neodvratný (protože Evropský parlament se proti nařízení nepostavil), dlouho byl relativní klid. Teprve nedávno se lidé doslova vrhly na žárovky v obchodech, hlavním impulsem byla zřejmě reportáž ve zprávách TV Nova.

Jev to není ojedinělý. Podobná situace je i v některých dalších státech EU, někde šly prodeje nahoru o stovky procent. Žárovky mizí hlavně v hobbymarketech, kde již často nelze koupit ani ty, kterých se zákaz zatím netýká. Také elektroobchody jsou vesměs vymetené. V obchodech s potravinami apod. lze žárovky ještě běžně koupit, i když většinou za mírně vyšší cenu.

Četl jsem na toto téma různé články. V diskusích se často objevuje jeden pozoruhodný názor: "Lidé jsou blbí, protože mohou obyčejné žárovky nahradit halogenovými, kterých se zákaz netýká." Názor má pravdu v tom, že skutečně halogenové žárovky jsou určitým řešením, ale není to celá pravda. Je to totiž trochu složitější.

Nechám stranou fakt, že mnoho (možná většina) lidí neví, že se vyrábějí halogenové žárovky použitelné místo žárovek obyčejných, tedy pro napětí 230 V a s paticí E27 nebo E14 (lidé znají halogenové žárovky - pokud vůbec - spíše na napětí 12 V). Také neřeším, že dnes prodávaná škála výkonů nepokrývá škálu výkonů běžných žárovek - technicky není problém chybějící wattáže vyrábět. Důležitější je, že to celé tak úplně řešením není, a to z těchto důvodů:

  1. Žárovky s matnou baňkou budou obecně zakázány, a to včetně halogenových. Tuto baňku budou smět mít jen zdroje třídy A, zatímco halogenové žárovky spadají do třídy D, ve speciálních případech C. Tedy například ony oblíbené matné svíčkové žárovky (příkon 40 W) zmizí bez náhrady, rozměrově a výkonově srovnatelný zdroj jednoduše nebude k dispozici, přinejmenším než bude nějaký vyvinut.
  2. Halogenové žárovky mají kratší vlákno rozžhavené na vyšší teplotu. Jsou tedy výrazně "bodovějším" zdrojem než žárovky obyčejné, proto nemožnost použít matnou baňku bude mnohem citelnější.
  3. Halogenové žárovky jsou dražší než obyčejné. Dnešní typická cena je 70-80 Kč za kus, v budoucnu asi o něco klesne, nicméně halogenová žárovka je principiálně výrobně dražší než žárovka obyčejná. I při delší životnosti a nižší spotřebě to může znamenat celkově vyšší náklady (tam, kde se svítí velmi málo), byť nepříliš významně.
  4. I na čiré halogenové žárovky dopadnou účinky nařízení. Od září 2012 budou muset spadat do energetické třídy C, což zatím žádné běžně prodávané halogenové žárovky nesplňují. Technologicky jde sice o vyřešenou záležitost, takové žárovky ale budou výrazně dražší než ty současné. Navíc i tyto lepší zdroje zřejmě budou muset skončit v roce 2016, přestože některé z nich se asi vejdou do definice, podle které budou vzaty na milost.

Výše uvedená fakta doporučuji použít též jako vodítko pro úvahu, zda má nyní smysl se předzásobovat žárovkami na dlouho dopředu. Když to shrnu - kdo chce jakékoli žárovky s matnou baňkou, má poslední příležitost. Brzy už žádné nebudou, pokud si je člověk nekoupí od někoho, kdo se předzásobil opravdu důkladně, případně si je nepřiveze například z Ukrajiny. Dále má předzásobení smysl u žárovek 100 W a silnějších (hlavně 200 W, protože ty v tuto chvíli nemají běžně dostupnou náhradu), halogenové žárovky pro tyto výkony se ještě příliš neprodávají. Naopak "syslení" šedesátek a dalších slabých žárovek je zatím zbytečné, je ještě dost času.

Autor: Lukáš Jelínek | čtvrtek 13.8.2009 23:17 | karma článku: 18.04 | přečteno: 1753x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Životní prostředí a ekologie

Milan Smrž

Otevřený dopis k referendu o větrných turbínách v Líšťanech u Loun

Dne 22.března proběhlo v obci Líšťany na Lounsku referendum o výstavbě větrných elektráren. Jen třetina hlasovala pro. Doufejme, že občané za dva roky názor změní. Nebo budeme raději spoléhat na drahou jadernou energii?

24.3.2024 v 9:47 | Karma článku: 8.68 | Přečteno: 538 | Diskuse

Milan Smrž

Také jste proti Green Dealu?

Protesty zemědělců v Evropě i mnoho příspěvků na sociálních sitích nesou pečet protestu proti Green Dealu. Kdo tomu tleská?

3.3.2024 v 22:32 | Karma článku: 21.26 | Přečteno: 6057 | Diskuse

Petr Hariprasad Hajič

Baterky, kam se podíváš

Poslední dekáda byla ve znamení obrovského nárůstu výroby baterií, tedy lépe řečeno, akumulátorů. Připadá mi to jako druhá elektrifikace. Na baterie bude po čase zřejmě všechno.

3.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 6.42 | Přečteno: 342 | Diskuse

Petr Hariprasad Hajič

Tak co hoši a holkiíí, jakxte na tom s tem vodíkem?

Zelená vodíková produkce je další dílek do dekarbonizační skládačky udržitelného rozvoje. Byla jen otázka času, kdy na vodík dojde v praxi a loni nastala úplná exploze publicity. Toto třaskavé téma stojí za pozornost.

1.3.2024 v 8:21 | Karma článku: 7.44 | Přečteno: 293 | Diskuse

Vašek Brynda

Co je eko kůže a proč je pravá kůže ekologičtější?

Není to tak dávno, kdy se na trhu objevily pojmy, jako je eko kůže a veganská kůže. Mnoho lidí znejistělo a začalo považovat pravou kůži za neekologickou, a naopak slepě opěvovat tyto nové materiály. Jak je to ale skutečně?

19.2.2024 v 13:03 | Karma článku: 22.75 | Přečteno: 436 | Diskuse

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...