Andrej Babiš vyzývá úředníky k porušení služebního zákona

Končící ministr financí Andrej Babiš pozval zaměstnance ministerstva k sobě na Čapí hnízdo. Kdo pozvání přijme, poruší služební zákon, protože ten zakazuje přijímat výhody v částce nad 300 Kč.

Ministr financí Andrej Babiš ve funkci končí. Nebudu teď řešit, zda zůstane nepřímo přítomen dál prostřednictvím nového ministra, ale zastavím se u jiné věci. Zaměstnanci ministerstva obdrželi pozvánku na farmu Čapí hnízdo, kde se bude tuto sobotu konat oslava 5. výročí Nadace Agrofert.

Bude to údajně „velká akce?, bude zajištěno občerstvení, zahraje kapela Kryštof... Jenže celé to má háček. Předpokládám, že účast úředníků na akci není placena ministerstvem (to by byl těžký střet zájmů) a že vše platí někdo jiný - a je celkem jedno, jestli je to sám Andrej Babiš, zmíněná nadace nebo některá z firem holdingu Agrofert.

Háček se skrývá v § 77, odst. 1, písm. j zákona č. 234/2014 Sb., o státní službě (tzv. služebního zákona). Ten totiž říká, že státní zaměstnanec je povinen „v souvislosti s výkonem služby nepřijímat dary nebo jiné výhody v hodnotě přesahující částku 300 Kč, s výjimkou darů nebo výhod poskytovaných služebním orgánem.?

Jak jsem již předeslal, účast zřejmě neplatí ministerstvo, tedy služební orgán. Proto každý státní zaměstnanec, který se akce na Čapím hnízdě zúčastní, přijme výhodu, která zřejmě přesáhne částku 300 Kč - ve formě občerstvení, účasti na koncertě a dalších nejmenovaných požitků.

Půjde tedy jednoznačně o porušení služebního zákona a takový úředník může být (a měl by být) za to kárně postižen. V tomto ohledu se tedy od Andreje Babiše jedná o vysloveně danajský dar, který by měl každý soudný úředník odmítnout, aby si zachoval nejen čistý štít, ale především čest a čisté svědomí.

Autor: Lukáš Jelínek | čtvrtek 18.5.2017 22:45 | karma článku: 32,48 | přečteno: 2282x