Aktualizace celého systému jedním kliknutím

27. 05. 2008 9:00:00
Znáte to? Spuštění instalátoru - Pokračovat - (licenční ujednání) Souhlasím - (instalační adresář) Pokračovat - (aktualizace/nová instalace) Aktualizace - (připraveno k instalaci) Nainstalovat - (instalace dokončena) Konec. A takhle ještě třicetkrát. Ale jde to i jinak.

Málokterý uživatel má na počítači jen holý operační systém s několika málo nástroji. Obvykle bývá nainstalováno několik desítek, případně i stovek programů. Programátoři tvoří nové verze s novými funkcemi - ale také dělají chyby, které pak musí opravovat. Obojí znamená, že se programy obvykle čas od času aktualizují.

Operační systém a jeho součásti se většinou dají aktualizovat automaticky. U Windows je mechanismus známý pod názvem Windows Update, ten pravidelně (například v noci) stahuje nové aktualizace a instaluje je do počítače. Drtivá většina programů se ale takhle neaktualizuje.

Někdy má program nějakou součást, která běží nepřetržitě a je schopna zjišťovat a instalovat aktualizace. Když pominu to, že si každá taková komponenta řekne o svůj díl paměti a času procesoru, takových programů není zase tolik. Většinou aktualizace znamená projít si ručně "oblíbenou" klikací proceduru, a to pro každý program (nebo balík programů) samostatně. Kdo má programů hodně, pěkně si s myší a/nebo klávesnicí zasportuje.

Tohle ale vůbec není nutné. Lze to totiž celé řešit jinak, elegantněji, pohodlněji, rychleji - přes tzv. balíčkové (nebo též balíčkovací) systémy. Pro Windows zatím nic takového plnohodnotně neexistuje (i když určité pokusy byly), vymoženost balíčkovacích systémů je zatím vyhrazena především uživatelům různých linuxových distribucí.

Jak to celé funguje? Každý program má svůj balíček. Lze si to představit třeba jako ZIP archiv. V balíčku jsou všechny potřebné soubory pro konkrétní program. Existují i jiné balíčky, například s univerzálně používanými knihovnami, se součástmi operačního systému, s přídavnou dokumentací a podobně.

V systému je nainstalován speciální program, kterému se říká správce balíčků. Umí je instalovat, odinstalovávat, aktualizovat, hledat podle názvu, kategorie apod., dokáže také zkontrolovat, zda balíček není poškozen či záměrně pozměněn. Spráce také řeší závislosti mezi balíčky - například pokud instalovaný program potřebuje určitou knihovnu, správce nainstaluje i balíček s potřebnou knihovnou.

Balíčky lze získávat různým způsobem. Mohou být například vypálené na CD nebo DVD, ale nejčastěji se stahují z různých serverů na Internetu - a to buď od toho, kdo balíček vytvořil, nebo z velkých úložišť - repozitářů. V repozitářích bývají tisíce či desetitisíce balíčků, lze tam (přes správce balíčků nebo přes webový prohlížeč) balíčky vyhledávat, stahovat je a instalovat.

O instalaci přímo z repozitáře se stará správce balíčků. Chci nainstalovat pár programů? Ve správci si je vyhledám, zaškrtnu příslušné políčko, a spustím instalaci - už to jede. Podobně je to i u aktualizace. Buď lze zvolit, které všechny balíčky se mají aktualizovat (pokud je k dispozici novější verze), nebo se vybere aktualizace celého systému a už není třeba se o nic starat. Na jedno kliknutí se aktualizují klidně stovky nebo tisíce programů.

Většina distribucí Linuxu funguje právě takto. Plné využití aktualizace samozřejmě vyžaduje dobré internetové připojení. Na druhou stranu, i pokud by se aktualizovalo ručně, člověk by ty programy musel odněkud získat - většinou zase z Internetu.

Vypadá to idylicky. Je to tedy skutečně tak dokonalé? No, nějaké neduhy to má. Například existuje několik různých balíčkových systémů (ty hlavní jsou asi čtyři), které nejsou přímo kompatibilní. Pak se může stát, že je program k dispozici jen v některých z nich, uživatelé ostatních buď program (přinejmenším v té konkrétní verze) používat nemohou nebo musí provést ruční konverzi, která není úplně nejjednodušší. Nejde ale o příliš závažný problém, týká se jen málo rozšířených programů.

Dalším neduhem je nedokonalost některých balíčkových systémů ohledně množství přenášených dat. Leckdy se přenáší zbytečně mnoho, i když by to nebylo nutné. U pomalého nebo nějak omezeného internetového připojení to může docela vadit. Problémem může být i to, když se instalují programy z více repozitářů - různé programy mohou vyžadovat odlišné verze knihoven, což někdy balíčkový systém neumí správně vyřešit. Také mít více verzí téhož programu bývá často nemožné, aniž by to vyžadovalo ruční zásah.

Tohle byla jen taková malá ochutnávka toho, co nabízí systém GNU/Linux, tedy konkrétně různé uživatelsky příjemné linuxové distribuce (openSUSE, Ubuntu, Mandriva a další). Kdo má zájem, může vyzkoušet. Zdarma, nezávazně. A případně i nadále používat.

Autor: Lukáš Jelínek | úterý 27.5.2008 9:00 | karma článku: 11.52 | přečteno: 1334x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 29.06 | Přečteno: 560 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 51 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.41 | Přečteno: 300 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.79 | Přečteno: 526 | Diskuse

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...