Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

ICQ - čím ho nahradit

Jak už jsem říkal, ICQ trpí některými nepříjemnými vlastnostmi, které se mohou stát důvodem, proč ho nepoužívat. Ovšem pouze kritizovat nestačí, důležité je navrhnout, co použít místo toho.

Kromě ICQ existuje celá řada dalších sítí. Je to například Windows Live Messenger (dříve MSN Messenger), Yahoo! Messenger nebo Skype (což je především telefonní služba, ale rychlé zprávy umí také).

Všechny tyto sítě mají jedno společné - jsou proprietární, tedy patřící jedinému provozovateli. To je na jednu stranu výhoda, protože se tento provozovatel postará úplně o všechno od začátku do konce. Současně tu jsou ale nevýhody, a to přibližně stejné jako v případě minule popisované sítě, tedy ICQ. Nejzásadnější ale obecně je, že v případě nespokojenosti se službami člověk musí změnit nejen poskytovatele, ale celou síť. To může být hodně nepříjemné.

Proto je výhodné používat takovou síť (resp. způsob komunikace), která není závislá na jediné firmě. Z takových sítí je jednoznačně nejrozšířenější Jabber. Jabber má celou řadu výhod - ty nejdůležitější nyní popíšu.

U ICQ a některých dalších sítí se jako identifikátor používá číslo. Takové číslo je dlouhé a dost špatně se pamatuje. Naproti tomu Jabber k identifikaci používá adresu, která vypadá úplně stejně jako adresa e-mailová. Ano, adresa je ve tvaru jméno - zavináč - doména (jmeno@nejaka.domena). To už se pamatuje mnohem lépe. Ale hlavně - člověk může mít tutéž adresu pro e-mail i pro Jabber. Může mít svoji vlastní doménu (firemní i osobní) a na ní (společně s e-mailovými adresami) libovolný počet adres pro Jabber.

S tím souvisí i další věc. Poskytovatel služby Jabber je ve stejné roli jako poskytovatel e-mailu. Kdo není spokojen s jednou firmou, snadno přejde k jiné, adresu si nechá stejnou, stejně jako svůj seznam kontaktů. Dokonce si lze (podobně jako u e-mailu) spustit svůj vlastní Jabber server ve firmě nebo i doma a komunikovat přes něj. Zprávy posílané mezi uživateli na stejné doméně nemusejí vůbec opustit dům.

To, že je síť rozložena na mnoho různých poskytovatelů, má důsledky i pro stabilitu. Pokud má některý z poskytovatelů potíže, dotkne se to jen jeho vlastních uživatelů (těch, kteří jsou přes něj připojeni). Zbytek sítě může nerušeně fungovat dál. Opět nejde o nic neobvyklého, u e-mailu je to obdobné.

Další výbornou věcí v Jabberu je šifrování. Je přímo součástí komunikačního protokolu, proto není potřeba se jím nijak zvlášť zabývat - záleží vždy na poskytovateli, zda šifrování nabídne (nestojí tomu v cestě technické překážky).

Nemusím snad dodávat, že není nijak omezeno, k čemu se smí Jabber používat. Tím myslím osobní i firemní komunikaci mezi lidmi, ale i čistě technické účely - monitorování stavu serverů a podobně (to běžné uživatele nezajímá, ale obecně je to užitečná věc). Pochopitelně není omezeno ani vytváření programů, které se k síti Jabber připojují a zajišťují komunikaci.

Existujících programů je celá řada, například Psi, Spark, Trillian, Miranda nebo Adium; některé z nich zvládají více druhů sítí rychlých zpráv. Takové programy existují i pro mobilní telefony (např. Bombus).

Jinou silnou stránkou Jabberu jsou brány do jiných služeb, tzv. transporty. Existují transporty do sítí rychlých zpráv (včetně ICQ), které jsou sice v mnoha případech nelegální, nicméně většinou technicky funkční. Ale jsou i jiné druhy transportů, například pro vazbu na e-mail, informace o počasí, televizní program, telefonní služby apod.

Nelze samozřejmě nezmínit také negativa. Největší problém je, že Jabber má zatím poměrně málo uživatelů (cca 40 milionů oproti 400 milionům u ICQ; u nás je nepoměr ještě větší). Je to začarovaný kruh, kdy noví uživatelé nepřicházejí, protože by neměli s kým komunikovat - a nemají s kým komunikovat proto, že nepřicházejí uživatelé. Svůj vliv má i to, že o Jabberu spousta lidí vůbec neví.

Další nevýhodou je, že ne všechny programy (a ne všechny servery) podporují vše, co Jabber nabízí. Přenos rychlých zpráv je sice samozřejmostí, ale přenos souborů už stoprocentně samozřejmý není, a co se týká například hlasových služeb nebo videa, ty zatím příliš podporovány nejsou. Kdo tedy vyžaduje hračky tohoto typu, na sítích jako ICQ nebo Windows Live mu bude lépe.

Jabberu také dlouho chyběla větší podpora silných firem, které by ho marketingově prosazovaly. V celosvětovém měřítku už se ale angažuje Google se svou službou Google Talk. Kromě základních služeb poskytuje i hlasovou komunikaci, videochat atd., vše je také propojeno s dalšími službami Google (GMail, Google Docs, Google AdSense apod.).

V Česku má silné postavení firma HumboldTec se svým Jabbim.cz. Narozdíl od Googlu staví především na transportech. Ty zajišťují nejen propojení do jiných komunikačních sítí, ale také například již zmiňované televizní programy, překladové slovníky, počasí, a dokonce i posílání SMS zdarma.

Uvedené firmy poskytují služby zdarma (u Jabbim.cz si lze zaplatit "VIP služby"), ale existují i komerční poskytovatelé, kteří služby Jabber nabízejí jako součást webhostingu (jde obvykle o kombinaci web + e-mail + Jabber). Pak lze mít adresy na vlastní doméně a přenášet je mezi poskytovateli, jak jsem psal na začátku.

Kdo by chtěl s používáním sítě Jabber začít, může buď přímo vyzkoušet některou z uvedených služeb, nebo si nejdřív přečíst o Jabberu trochu víc. Samozřejmě nechci nikomu nic vnucovat. Je na každém, aby posoudil, jestli pro něj má smysl začít Jabber používat.

Autor: Lukáš Jelínek | úterý 29.4.2008 9:00 | karma článku: 12,20 | přečteno: 1580x
  • Další články autora

Lukáš Jelínek

Vy dva, navalte prachy!

Evropský parlament schválil novou směrnici o autorských právech. Velcí evropští vydavatelé se bijí v prsa, že uspěli. Zřejmě i jejich kampaň schválení pomohla. Kampaň, ve které ale zhusta zamlčovali podstatné věci.

3.4.2019 v 12:36 | Karma: 21,71 | Přečteno: 1513x | Diskuse| Politika

Lukáš Jelínek

Andrej Babiš vyzývá úředníky k porušení služebního zákona

Končící ministr financí Andrej Babiš pozval zaměstnance ministerstva k sobě na Čapí hnízdo. Kdo pozvání přijme, poruší služební zákon, protože ten zakazuje přijímat výhody v částce nad 300 Kč.

18.5.2017 v 22:45 | Karma: 32,48 | Přečteno: 2282x | Diskuse| Politika

Lukáš Jelínek

EET odkryje rodná čísla podnikatelů

Jedním z málo známých důsledků zavedení EET bude zveřejnění rodných čísel všech fyzických osob, které budou EET podléhat. Týká se to jak živnostníků, tak i svobodných povolání.

8.11.2016 v 20:46 | Karma: 41,59 | Přečteno: 6338x | Diskuse| Ekonomika

Lukáš Jelínek

Andrej Babiš nezná svůj vlastní návrh zákona. Anebo účelově lže.

Andrej Babiš ukázal, že buď vůbec neví, jaký zákon jeho podřízení na ministerstvu připravili (a nečetl ho), nebo že účelově lže. Těžko říct, co je horší. Račte se podívat, jaké nesmysly ministr financí šíří.

16.3.2015 v 13:02 | Karma: 35,22 | Přečteno: 1818x | Diskuse| Politika

Lukáš Jelínek

On-line evidence tržeb v kostce, aneb týká se to i vás

Co všechno přinese zákon o on-line evidenci tržeb? Koho se týká? Co všechno se bude evidovat? Jaké sankce komu hrozí? Odpovědi na tyto otázky přináší následující odstavce.

27.2.2015 v 21:30 | Karma: 29,78 | Přečteno: 1523x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...