Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mýtus první: Každý program někomu patří

Když programátor napíše program, může se rozhodnout, co s ním udělá. Může ho zahodit, může si za jeho použití nechávat platit, může ho dát k užití zdarma, anebo ... ho osvobodit. V tu chvíli už mu vlastně přestává patřit - i když je pořád jeho autorem.

Nebudu se tu ohánět paragrafy autorského zákona. Nejsem právník, suchá řeč paragrafů nikoho nezajímá, ale hlavně o tu čistě právní stránku až tolik nejde. Všechno je to především záležitost filosofie.

Kdo vytvoří dílo, je jeho autorem. To je snad jasné. Malíř namaluje obraz, skladatel složí píseň, programátor napíše program. A každý z nich se nyní může rozhodnout, co s vytvořeným dílem provede.

Může ho zničit - malíř přemaluje obraz, skladatel si notovým záznamem zatopí v kamnech, programátor stiskne klávesu Delete. Dílo přestává existovat. Nebo se dá dílo poskytovat za peníze. Malíř obraz prodá nebo si nechává platit za jeho vystavování, skladatel hudbu vydá ve zpěvníku nebo si nechává platit za to, že se píseň hraje. Programátor prodává licence na použití programu, ať už jednorázově nebo v podobě například ročních poplatků.

Dílo lze poskytovat také zdarma. Malíř obraz daruje, vystaví si ho v okně mířícím do ulice nebo ho zdarma půjčuje. Skladatel píseň zveřejní na svých webových stránkách nebo zdarma půjčuje notový záznam kapelám. Programátor nabízí svůj program k bezplatnému použití.

Až potud je všechno jasné. Je to vždycky autor, kdo rozhoduje, za jakých podmínek se bude dílo používat. Je to on, komu dílo patří. Jenže ono to jde ještě jinak. První je úplné vzdání se veškerých práv. Tomu se říká public domain, a kdo tohle udělá, nad dílem zcela ztratí kontrolu. Například si ho může kdokoliv přivlastnit, zabudovat do svého díla atd., a to všechno zcela bez omezení.

Pak zbývá ještě jedna možnost. Dílo takzvaně osvobodit, čili poskytovat ho pod některou ze svobodných licencí. Svobodné licence dávají uživateli úplně stejná práva, jako má autor. Rozdíl je jen v tom, že autorství autora zůstává nedotčené (přestože odevzdává program mimo svoji kontrolu) a autor navíc může stejné dílo poskytovat i pod jinými licencemi.

Co to znamená u softwaru, který autor šíří pod takovými licencemi? Základem je možnost používat program k libovolnému účelu (i k útoku na Bílý dům nebo k odpálení atomové bomby - z hlediska licence je takové použití zcela čisté). Dále každý uživatel dostane k dispozici zdrojové kódy, může tedy studovat fungování programu a program upravovat. Může také šířit původní i upravený program - případně ho začlenit do svého vlastního programu.

Licencí, které mají svobodný charakter, je celá řada a později se k nim ještě vrátím. Mohou se dost podstatně lišit, ale základ je zachován. Ještě je důležité připomenout, že tyto licence jsou soudně vymahatelné, přestože se to někomu může zdát naprosto absurdní.

Svobodnými díly nemusí být jen programy. Malíř může "osvobodit" svůj obraz, tedy umožnit malovat jeho kopie nebo pozměněné obrazy. Stejně tak skladatel může osvobodit svoji píseň, zase úplně stejně jako u toho softwaru. Dokonce existují i svobodné kuchařské recepty, včetně svobodného piva.

Někomu se tento přístup nemusí zamlouvat, ale to je jeho věc. Nic to nezmění na faktu, že existuje nemálo lidí, kteří ho naopak vítají. Ať už proto, že se chtějí podívat, jak ten program pracuje, chtějí v něm něco vylepšit, anebo třeba pokračovat ve vývoji po tom, co už to původního autora přestalo bavit. Svobodný software tohle všechno umožňuje.

Autor: Lukáš Jelínek | pondělí 21.4.2008 0:00 | karma článku: 12,95 | přečteno: 976x
  • Další články autora

Lukáš Jelínek

Vy dva, navalte prachy!

Evropský parlament schválil novou směrnici o autorských právech. Velcí evropští vydavatelé se bijí v prsa, že uspěli. Zřejmě i jejich kampaň schválení pomohla. Kampaň, ve které ale zhusta zamlčovali podstatné věci.

3.4.2019 v 12:36 | Karma: 21,71 | Přečteno: 1513x | Diskuse| Politika

Lukáš Jelínek

Andrej Babiš vyzývá úředníky k porušení služebního zákona

Končící ministr financí Andrej Babiš pozval zaměstnance ministerstva k sobě na Čapí hnízdo. Kdo pozvání přijme, poruší služební zákon, protože ten zakazuje přijímat výhody v částce nad 300 Kč.

18.5.2017 v 22:45 | Karma: 32,48 | Přečteno: 2282x | Diskuse| Politika

Lukáš Jelínek

EET odkryje rodná čísla podnikatelů

Jedním z málo známých důsledků zavedení EET bude zveřejnění rodných čísel všech fyzických osob, které budou EET podléhat. Týká se to jak živnostníků, tak i svobodných povolání.

8.11.2016 v 20:46 | Karma: 41,59 | Přečteno: 6338x | Diskuse| Ekonomika

Lukáš Jelínek

Andrej Babiš nezná svůj vlastní návrh zákona. Anebo účelově lže.

Andrej Babiš ukázal, že buď vůbec neví, jaký zákon jeho podřízení na ministerstvu připravili (a nečetl ho), nebo že účelově lže. Těžko říct, co je horší. Račte se podívat, jaké nesmysly ministr financí šíří.

16.3.2015 v 13:02 | Karma: 35,22 | Přečteno: 1818x | Diskuse| Politika

Lukáš Jelínek

On-line evidence tržeb v kostce, aneb týká se to i vás

Co všechno přinese zákon o on-line evidenci tržeb? Koho se týká? Co všechno se bude evidovat? Jaké sankce komu hrozí? Odpovědi na tyto otázky přináší následující odstavce.

27.2.2015 v 21:30 | Karma: 29,78 | Přečteno: 1523x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč